REGGAE SHOT #1 with NATURAL DREAD KILLAZ
2012-02-10, Toruń
Feel Like Jumping Presents ... Zapraszamy w piątek 10 lutego na pierwszą edycję imprez i koncertów przy gorących klimatach z Jamajki do klubu NRD w Toruniu. Podczas REGGAE... więcej » |
![]() |
Kino, teatr, ksiazka i inneKino, teatr, ksiazka i inneBo temat "Filmy - z klimatu" juz byl i latwo go znalezc.
A moze by tutaj o rzeczach odleglejszych od Jamajki i okolic? Jest teraz w kinach film Xsawerego Zulawskiego "Chaos", podobno ciekawy. Jest troche alter-globalizmu, podrozy i dobrego jaja. Ja wybieram sie wkrotce. Ktos widzial to? cos innego? cos poleca? "Napominajmy sie nawzajem - budujmy jeden drugiego" Ska`d 4 life !
"Plac Zbawiciela" - rez K. Krauze i zona. Zdobywca Zlotych Lwow na najwazniejszym Festiwalu polskiego kina Gdynia 2006.
hm, no taki rodzinny dramat. deweloper bankrutuje i mlode malzenstwo z dziecmi musi z matka meza zamieszkac no i robi sie bardzo toksycznie. Do pewnego momentu jest gesto i ciekawie, potem juz tylko gesto. Koniec dosc przewidywalny. Dobrze zagrane, ale specjalnie nie polecam. A w poniedzialek "Palimpsest" Ska`d 4 life !
Przed chwilą wróciłam z przedpremierowego pokazu filmu "Volver" Almodovara i cóż...POTĘGA!!! Momentami rozkosznie kiczowaty. Ale ja taki akurat kicz kupuję, mnie to bierze. Tragiczna historia z elementami komedii, tajemnicy, czarnego humoru i wszelkiej hiszpańskiej cudowności czyli to, co Pedro umie opowiedać najlepiej. Fantastyczne zdjęcia i smutne do szpiku kości flamenco śpiewne przez Estrelle Morente. Koniecznie trzeba zobaczyć i usłyszeć!!!
Kto żyw niech pędzi do kin. Według mnie jeden z najlepszych filmów tej jesieni.[/list]
Dwa filmy po 5 zl w poniedzialkowym Kinie Luna:
"Kochankowie z Marony" - pretensjonalne opowiadanie Iwaszkiewicza w ekranizacji Izabelii Cywinskiej, dobrych zdjeciach Marcina Koszalki i solidnymi rolami aktorskimi Lukasza Simlata i mojej kolezanki z podstawowki - Karoliny Gruszki. No nie polecam, chyba, ze ktos chce na Karoline naked popatrzec. "Palimpsest" Konrada Niewolskiego z Andrzejem Chyra i Magda Cielecka. No taki thriller nieco zakrecony, mocno wtorny i budujacy napiecie na glosnym dzwiekowym "blam!". Nie skleilem w pelni historii, ale moze o to chodzilo? Z cyklu nagie ciala aktorek - Cielecka. Mozna zobaczyc. Ska`d 4 life !
to my chodziliśmy do tej samej podstawówki ??? 309 ??? ja tam chodziłam i Karolina też, ale tam były klasy 5-8, więc może znasz ją z wcześniejszej szkoły ps. pana Chyrę chętnie w filmie zobaczę A.G.G.R.O. !
ha! 309 tak tak. no niezle! ja bylem wklasie B chyba a rocznik 80 jestem, Karolina tez and U ktora klasa?
a z klas 1-4 tez ja znam (ho ho ho!) ehh te wspomnienia hardcorowych weteranow Ska`d 4 life !
a ja byłam w klasie G, rocznik 84. a zatem się minęliśmy, aczkolwiek Karolina była non stop kolor wspominana przez naszą wspólną polonistkę (p. Pieciukiewicz) - jaka to zdolna była, brała udział w olimpiadzie polonistycznej, prawdziwa duma dla szkoły itp itd
przepraszam za offtopa, ale taka szkoła jak 309 (z pierwszym chyba na Ursynowie basenem) i z taką obsadą ( A.G.G.R.O. !
Palimpsest chetnie obadam bo to podobno jak na polskie produkcje ostatnich lat jak to sie mowi cymes ;D
ja polecam " operacje chaos " - z mega produkci i wielu filmow akcji ktore mialem okazje zobaczc w ostatnim czasie ten sie wyroznia, naprawde fajnymi scenami co prawda typowymi dla filmow o policjantach i poscigach za sprytnymi zloczyncami ale film jest naprawde dobry i obsada nie glupia Jason Statham , Wesley Snipes warto zbadac temat .... the pride is only thing the man is born with
"LONDON" (2005 USA, dramat, romans) - film niby zakwalifikowany do dramatu, mnie bawil... Opowiada hisotrie Syd'a ktory jakis czas temu rozstal sie ze swoja panna i teraz, dowiaduje sie ze ona opuszcza miasto bez zawiadomieia go otym, postanawia sie wbic niezaproszony na impreze porzegnalana z przypadkowo poznanym dilerem kokainy Beatman'em...
Film moze byc uznany za dramat gdyz bohaterowie wciagaja dramatycznie duzo kolubijskiego sniegu, pod nosem maja cale jego zaspy, ale jest wiele fajncyh dialogow, czesto zabawnych, taki film o toksycznych zwiazkach - proza zycia, polecam a na dokladke Jason Statham gra Batemana the pride is only thing the man is born with
kwestia gustu dla mnie to mily odpoczynek od tych szybko dziejeacych sie filmow ;D
the pride is only thing the man is born with
FILM: The Jacket - thriller dla tych co lubia sie pozastanawiac o co chodzi
KSIAZKA: Witkacy - Nienasycenie. Jeszcze nie skonczylem ale jak na obecna chwile to nie polecam. Czyta sie to bardzo zle i trzeba miec otwarta glowe zeby w ogole to strawic. Czytal ktos? Warto skonczyc? pozdro
clerks2 - generalnie o ciezko napisac cos o tym filmie dla fanow tworczosci kevina smitha bedzie to cymes- juz o statusie filmu kultowego
dla ludzi nie odnajdujacych sie w swiecie z przed sklepu quickstop -> nie polecam the pride is only thing the man is born with