Diana Levi & Upbeat Quartet w Tygmoncie! 2012-02-23, Warszawa

Ska vs. Reggae vs. Digital Dub z elektryzującym żeńskim wokalem? Eksperymentatorzy około jamajskich brzmień spod znaku ska, rocksteady i jazzu zaprosili do wspólnych... więcej »

Ekipy kibicowskie związane ze ska

Dyskusje na tematy rozmaite

Ekipy kibicowskie związane ze ska

Postprzez Rude Pn lut 08, 2010 20:41

Wydawałoby się, że znalazienie w świecie ekip kibicowskich otwarcie utożsamiających się ze ska jest zadaniem ponad siły kogokolwiek. Tymczasem nie jest aż tak źle, a ekipy zagraniczne potrafią nieźle zaskoczyć!

Jedyną grupą ultras szkockiego pierwszoligowca Motherwell F.C. są goście z 'Well Boys 86.

Obrazek

Nie jest to może żadna potęga, ale, było nie było, najwyższa klasa rozgrywkowa. Ciekaw jestem jakie mają układy z Glasgow Rangers słynącymi z mocno prawicowych poglądów.

Drugą ciekawostką są kibice Olympiqe Marsylia. Jest to silna paczka (Ultras Sur Group), choć skażona politycznym oszołomstwem w wersji czerwonej. Do tego sporo jest w niej Turków, Murzynów itp. obcokrajowców, przez co są średnio akceptowani we Francji. Mają zgodę z czerwonymi z AEK Ateny i AS Livorno, a jedyna grupa, która odcina się od wujka Lenina nie ma siły przebicia na stadionie.

Kosa nr 1 Paris Saint Germain, ale nie ma co sie dziwić wiedząc, kto tam wiedzie prym.

Na stadionie wisi Trojan, którego nie mogę znaleźć (jak wyszperam, to dokleję). Jest też kilka flag SHARPowych.

Powszechnie znani goście z St. Pauli Hamburg siedzą raczej w punk rocku i nie wiedziałem flag, które nawiązywałyby do ska. Z pewnością jednak jest to popularna wśród fanów muzyka, tyle, że nie znajdująca odbicia na płótnach. Skinów tam także sporo, tak jak i imigrantów. Na zdjęciu poniżej ci pierwsi:

Obrazek

Za to bardzo silne powiązania ze ska posiadają Zulu Warriors z F.C. Birmingham. Jest to dość konkretna bojówka złożona w dużej mierze z czarnoskórych fanów, a że tworzona była pod koniec lat 70-tych, na imprezach "zamkniętych" niezmiennie leci ska i reggae.

Nic nie słyszałem na temat odpowiednich flag, ale każdy w Wielkiej Brytanii wie, że jeśli 2 Tone, to kibice Birmingham. Było o tym nawet w jednym z odcinków programu "Football Factories" (emitowanym w Polsce jako "Wojny na stadionach", odcinek zatytułowany był chyba "Midlands"). Kolesie opowiadali skąd się to wszystko wzięło i dlaczego słuchają takiej, a nie innej muzyki.

Obrazek

No i na koniec kolejna ciekawostka: fani CSKA Moskwa mają fanę "Rude Boys". Nie ma to jednak nic wspólnego ze słuchaną muzyką, a jedynie uznali, że to fajnie brzmiąca nazwa.

Obrazek

Znacie jeszcze jakieś grupy kibicowskie powiązane ze ska? :wink:
Let's go crazy
Rude

Re: Ekipy kibicowskie związane ze ska

Postprzez jareg Pn lut 08, 2010 21:44

U nas jest taka grupa. Nazywają się The Śvidniczans, kibicują Polonii Świdnica, a słuchają ska 77 :lol:.
One more drink, one more fight, one day we might see the light!

Obrazek

Leszek R.I.P. :-(
Jebać Kaczora!!!
jareg

Postprzez chudy Pn lut 08, 2010 22:15

ja kiedyś widziałem zdjęcia kilku chłopaków z CGB w szalikach Znicza Kłobuck:)
chudy

Postprzez Rude Pn lut 08, 2010 22:28

U nas jest taka grupa. Nazywają się The Śvidniczans, kibicują Polonii Świdnica, a słuchają ska 77 .

Miałem na myśli ekipy udzielające się w życiu kibicowskim, a nie koncertowo-internetowym. Wszyscy wiedzą, że na Polonii nie ma żadnej fany mitycznych The Svidniczans, nie uczestniczy nikt taki w tzw. grupie mocnych wrażeń, a i odpowiednich przyśpiewek żadnych nie znam (są jakieś?).

Chodziło mi realnie istniejące i działające ekipy. Też z kumplami z meczów możemy się jakoś nazwać, tylko co to zmienia? Przejmiemy przez to władzę na stadionie? :mrgreen:
Let's go crazy
Rude

Postprzez Tytus Wt lut 09, 2010 8:04

fajny temat.

mało się znam na tych rzeczach, ale coś tam się wypowiem.

dwie sprawy mi się kojarzą...

harry j all stars-liquidator..

http://www.youtube.com/watch?v=8uK-Xvrk5AU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=aq14nIM2Qck&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=sx3ushnZ8_M&feature=related

jak Chelsea nie lubię, cały ten klimat, że cały stadion nuci ten kawałek, rewelacja! tak więc, może nie grupa kibicowska, ale kawałek historii jest w duszy każdego kibica Chelsea (swoją drogą nie tylko na Chelsea grają to przed meczami: na WBA i Wolverhampton też to leciało). a pewna grupa hooligans z Chelsea nazywała się Liquidators , hehe:)

na dodatek powiem, ostatnio jak byliśmy w Barcelonie na imprezie, jak leciał ten kawałek to cała sala klaskała i zamiast Chelsea krzyczała: Barca! no ja z oczywistych powodów jak słyszę ten kawałek krzyczę nazwę jedynego stołecznego klubu;)

i druga rzecz aprpos Kataloni i Fc Barcelony. rok temu na Rude Cat grał zespól Deskarts z Girony. Grali ten kawałek:

http://www.youtube.com/watch?v=waEzVAGZTao&feature=related

a publika dostała orgazmu. hehe. tak więc może w Katalonii nie ma grupy kibicowskiej związanej ze ska, ale wszyscy których znam z Barcelony kibicują temu klubowi. również rok temu w drugi dzień festiwalu, kiedy zwróciłem uwagę komuś że tak mało ludzi dzisiaj, dostałem proste wytłumaczenie: Barca gra mecz i wszyscy przyjdą po meczu. i rzeczywiście tak się stało:) Barcelona dla Katalończyków to więcej niż klub:)

tyle ode mnie
Reggae Sounds are Bigger Boss! http://biggerbosssound.blogspot.com/!! -
Tytus

Postprzez STĘPEL Wt lut 09, 2010 8:07

Rude napisał(a):
U nas jest taka grupa. Nazywają się The Śvidniczans, kibicują Polonii Świdnica, a słuchają ska 77 .

Miałem na myśli ekipy udzielające się w życiu kibicowskim, a nie koncertowo-internetowym. Wszyscy wiedzą, że na Polonii nie ma żadnej fany mitycznych The Svidniczans, nie uczestniczy nikt taki w tzw. grupie mocnych wrażeń, a i odpowiednich przyśpiewek żadnych nie znam (są jakieś?).

Wiadomo, że The Śvidniczans to beka, ale w pewnych kwestiach mocno się mylisz.
Wiadomo, że w Polsce nie da się znaleźc ekipy z nazwą odwołującą się do SKA, ale prostym przykładem jest Zagłębie Sosnowiec, gdzie na mecze chodzi dużo skinów i ogólnie ludzie w klimacie 69. Swego czasu też tak było na Polonii Warszawa, teraz już gorzej, ale kilka osób się trafi.
Obrazek
tyfy tyfy tyfy Czarnuchy zapodawać
STĘPEL

Postprzez sokół Wt lut 09, 2010 13:11

Rude napisał(a):Miałem na myśli ekipy udzielające się w życiu kibicowskim, a nie koncertowo-internetowym. Wszyscy wiedzą, że na Polonii nie ma żadnej fany mitycznych The Svidniczans, nie uczestniczy nikt taki w tzw. grupie mocnych wrażeń.

Rude ekipa The Śvidniczans chodzi na mecze od lat kilkunastu,fany jeszcze nie ma ale kto wie co się stanie,a jeżeli chodzi o ekipę mocnych wrażeń to się troszku mylisz i nawet kibice Pogoni Szczecin w PP kilka lat temu mogli się o tym przekonać :wink: A wracając do tematu to na Lechii Gdańsk też jest ekipa skinów (Gdańskie Lwy) która się mocno udziela.
RUDE BOY'S SKANKING

Obrazek
sokół

Postprzez Rude Wt lut 09, 2010 13:41

jak Chelsea nie lubię, cały ten klimat, że cały stadion nuci ten kawałek, rewelacja! tak więc, może nie grupa kibicowska, ale kawałek historii jest w duszy każdego kibica Chelsea (swoją drogą nie tylko na Chelsea grają to przed meczami: na WBA i Wolverhampton też to leciało). a pewna grupa hooligans z Chelsea nazywała się Liquidators , hehe:)

Wątpie czy ma to jakieś przełożenie na zorganizowane grupy kibicowskie, a już na pewno nie na nabojke. Wiem, że w Wielkiej Brytanii przed meczami grany jest ten kawałek (wszystkie kluby puszczające go wymienił Smith na forum RRR) i... zazdroszcze. Chelsea jest jednak ekipą mocno prawicową, czego przykładem jest osławione Headhunters. Branie udziału w zadymach politycznych, które nie są związane z piłką nożną (jako grupa zorganizowana, nie zaś pojedyńcze osoby), aktywność Jamesa Marinera, znanego części czytelników forum Chrisa Hendersona śpiewającego w Combat 84, czy nawet symbolika totenkopfów (widoczna nawet w filmie "The Football Factory") są jednoznaczne.

Mam kumpla pochodzącego z Ugandy, który mieszkał całe dotychczasowe życie w Londynie i chodził na West Ham, udzielając się przy okazji chuligańsko. Opowiadał, że na Chelsea niewyobrażalnym jest, by w aktywnym życiu kibicowskim uczestniczyli czarni, stąd scena z "Green Street Hooligans" jest dość komiczna. Niezłe historie czasem zdradzał, przy nich chuliganka w Polsce przestaje się jawić jako patologia do kwadratu.

Wiadomo, że w Polsce nie da się znaleźc ekipy z nazwą odwołującą się do SKA, ale prostym przykładem jest Zagłębie Sosnowiec, gdzie na mecze chodzi dużo skinów i ogólnie ludzie w klimacie 69.

No jasne! Jak mogłem zapomnieć o Zagłębiu! Przecież tam przed meczem puszczano (nie wiem czy wciąż się puszcza) Horrorshow, a wymowa pewnych fan jednoznacznie świadczy o skinowskim zaangażowaniu. Znając dominujący klimat, wiadomo o jakich skinów chodzi.

A wracając do tematu to na Lechii Gdańsk też jest ekipa skinów (Gdańskie Lwy) która się mocno udziela.

Przecież to benki. Nawet została nagrana płyta z piosenkami kibicowskimi sygnowana nazwą Gdańskie Lwy, która nie pozostawia wątpliwości, że szmata wisząca na Lechii z reniferem Rudolfem to nie przypadek.

Wokalista Los Fastidios opowiadał, że na Chievo Verona jest duża ilość antyfaszystowskich skinheadów, ale znając jego poglądy i działalność, miał pewnie na myśli impotentów umysłowych spod czerwonej gwiazdy. Przejrzałem trochę internet w poszukiwaniu zdjęć potwierdzających moje przypuszczenia, ale nie doszukałem się ani subkulturowych fan, ani też politycznych. Być może opowieści Enrico to kolejne z miejskich legend...
Let's go crazy
Rude

Postprzez STĘPEL Wt lut 09, 2010 18:52

Rude napisał(a):Wokalista Los Fastidios opowiadał, że na Chievo Verona jest duża ilość antyfaszystowskich skinheadów, ale znając jego poglądy i działalność, miał pewnie na myśli impotentów umysłowych spod czerwonej gwiazdy. Przejrzałem trochę internet w poszukiwaniu zdjęć potwierdzających moje przypuszczenia, ale nie doszukałem się ani subkulturowych fan, ani też politycznych. Być może opowieści Enrico to kolejne z miejskich legend...

Kibole Chievo są do bólu w lewo, a czy skini to nie wiem.
Obrazek
STĘPEL

Postprzez Tytus Śr lut 10, 2010 9:55

wiem, wiem, że najprawdopodobniej na Chelsea nikt w klimaty ska nie jest wkręcony ( żadna grupa w sensie), ot podałem to jako ciekawostkę, która mi się skojarzyła z tematem:)
Reggae Sounds are Bigger Boss! http://biggerbosssound.blogspot.com/!! -
Tytus

Postprzez STĘPEL Cz lut 11, 2010 16:56

Głównie można sobie poprawic humor, ale jest kilka ciekawych informacji
http://www.kibice.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=12752
Obrazek
STĘPEL

Powrót do Offtopic